Nemme Primula

Primula polyantha 'Chartreusse'

Primula polyantha 'Chartreusse', Foto: Knud A. Møller

Nemme Primula Af Knud A. Møller
Nemme Primula! Hvad er det? Jeg er helt sikker på, at det er der blandt  primuladyrkere mange meninger om.
Primula, som er nemme i én have, trives måske ikke i en anden have. Primula  som plantes under de forkerte forhold i haven, og som følge heraf ikke trives,  kan godt under de rette forhold være en nem Primula. Ved nemme Primula forstår  jeg de primula, som ikke kræver meget specielle forhold til jordbund, lys og  fugtighed udover, hvad de fleste Primula trives godt ved, samt at de er lette  at formere ved såning eller deling, og at de er flerårige. Med hensyn til det  sidste, så står der jo i alle primulabøger ”at den primula er flerårig i alt  fald på hjemstedet”, men det gælder desværre ikke altid i vores haver, hvor  nogle ofte er toårige. Dette skyldes i alt fald i Danmark væsentligt vores  klima, som er fugtigt om vinteren og tørt om foråret og sommeren. Det omvendte  er tilfældet på planternes hjemsted. De fleste primula trives bedst i  halvskygge eller ”vandrende skygge”, med rigelig fugtighed i vækstsæsonen og i  en let, porøs, neutral til let sur jord.
Når man tager hensyn til disse grundlæggende krav, så er der heldigvis mange  smukke primula, som er nemme, og som kan anbefales nye primuladyrkere at starte  med.
Mine følgende anbefalinger er alene baseret på erfaringer, jeg har gjort i  min egen have.
Først de tre danske Kodrivere,
P. vulgaris, P. veris og P. elatior.
De vokser i naturen i græs, på grøftekanter og i skovkanter, hvor man kan  samle frø af dem, og de trives godt i vore haver, og har de det rigtigt godt,  formerer de sig selv.
I planteskolerne har de om foråret haveprimula i vidunderlige farver.  Det er P.x polyanthus- og acaulishybrider.

Barnhaven-polyanthus


Det er sorter opstået ved krydsning af bl. a. de tre danske kodrivere. De  trives fint i haven. På Klubbens frølister findes altid de berømte Barnhaven-polyanthus,  som er nogle af de bedst og smukkeste.

Allerede fra december/januar kan vi i supermarkederne købe de farverige små  primula (acaulishybrider), og nogle få af dem kan godt klare en dansk vinter  udendørs.
Nemme er også de mange farverige haveaurikler eller P.x pubescens-hybrider, en af de længst kendte og dyrkede primula fra 1400-tallet.  Vores bedstemor dyrkede dem i køkken-haven som kantplante. De har det med at  kravle op af jorden efter et par år, men så kan man enten lægge frisk jord  omkring dem eller omplante dem.
I planteskolerne kan man også få juliahybriderne eller pudeprimulaerne i flere farver. De trives fint i stenbedet.
Af yderligere nemme forårsprimula vil jeg nævne P. denticulata eller Kugleprimula i flere farver og den røde P. rosea eller Rosenprimula.
Begge gror bedst i meget fugtig jord. Kugleprimulaens kraftige blade  skyder først frem efter blomstringen, og bliver derved en god bunddækkende plante  resten af året.

Udvalget af primula som blomstrer fra maj og senere er ligeledes stort.
Først den japanske og yndige  P. sieboldii. Den findes i hvide, rosa, røde og blå farver. En fin og  nem primula, som mest dyrkes i skovbedet, men som jeg selv har dyrket i  stenbedet. Fra samme sektion vil jeg anbefale de røde P. cortusiodes og P.  polyneura.
Og så tilsidst de dejlige etageprimula fra Proliferasektionen og klokke-primula fra Sikkimensissektionen.
Det er høje primula i mange farver.

Prøv:

P. japonica, P. bulleyana, P. chungensis, P.  secundiflora, P. burmanica, P.  sikkimensis, P. alpicola Og den største af alle P. florinda.
Alle er nemme, når de står fugtigt, især i vækstsæsonen.
De her nævnte primula er ligeledes nemme at formere ved deling eller såning.  Jeg vil varmt anbefale det sidste. Det er ikke svært, og det giver hurtigt  mange nye primula til haven. Klubbens frøliste indeholder frø af alle de nævnte  arter. Og hvis man ikke har lyst til det, så findes der andre muligheder for at  få fat i disse primula, bl. a. ved at komme til medlemmernes åbne  havearran-gementer eller plantemarkeder, hvori Klubben deltager. Her vil i de  fleste tilfælde være mulighed for at erhverve sig disse planter.